DiS Online: Sweco over zinloze verharding

Op 21 September namen Bas Aumer en Wimala Iersel van Sweco een enthousiaste en diverse groep toehoorders mee in hun verhaal over de toepassing die zij hebben ontwikkeld om zinloze verharding in stedelijke gebieden in kaart te brengen en aan te pakken.

In Nederlandse steden liggen miljoenen zinloze straattegels en -stenen. Vervang je die door groen, dan zijn de voordelen legio. De stad krijgt meer verkoeling, het is er minder droog, heeft minder last van wateroverlast en wordt meer biodivers. Veel gemeenten willen vergroenen maar hebben niet helder en overzichtelijk waar de vergroeningspotentie zit. De tool die door Sweco is ontwikkeld brengt eenvoudig zinloos verharde plekken in kaart. Hierbij maken ze voornamelijk gebruik van open data zoals de BAG, BGT en de BRK.
Gebruik van deze tool maakt het mogelijk om heel gericht en effectief te gaan vergroenen. Niet telkens een buurt maar veel planmatiger en over de gehele gemeente. Vaak komen er heel veel vierkante meters uit de analyse. Bijvoorbeeld in Zeist, maar liefst 180.000 m2 aan zinloze verharding. Met zulke hoge aantallen zien gemeenten vaak door de bomen het bos niet meer. Daarom spoort de tool niet alleen de locaties op, maar biedt deze ook een prioritering aan, gebaseerd op hun eigen wensen.

De sessie is opgenomen en kan worden teruggekeken op ons Youtube kanaal.