Beeld: Ministerie IenM

Basisregistratie Adressen en Gebouwen

De Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) bevat gegevens van alle adressen en gebouwen in Nederland. Het Kadaster beheert de BAG en stelt de gegevens op verschillende manieren beschikbaar, waaronder de BAG Viewer. Met de BAG Viewer kun je gegevens uit de LV BAG online opzoeken en bekijken.

Alle gebouwen een BAG-identificatienummer

Alle gebouwen zijn geregistreerd in de BAG met bouwjaar, oppervlakte, gebruiksdoel en locatie op de kaart. Daarbij hebben adressen en gebouwen een BAG-identificatienummer. Net zoals auto’s een kenteken hebben en personen een burgerservicenummer. Gemeenten, politie, hulpdiensten, inspectiediensten, maar bijvoorbeeld ook notarissen en makelaars, weten dankzij het unieke identificatienummer om welk adres of gebouw het gaat.

Gemeenten zijn verantwoordelijk

Gemeenten zijn de bronhouders van de BAG. Zij zijn verantwoordelijk voor het opnemen van de gegevens in de BAG en voor de kwaliteit ervan. De gegevens over adressen en gebouwen stellen zij centraal beschikbaar via de Landelijke Voorziening BAG (LV BAG).

Kadaster beheert LV BAG

Het Kadaster beheert deze landelijke voorziening en stelt de gegevens beschikbaar aan de diverse afnemers. Afnemers die een publieke taak hebben zijn verplicht de gegevens uit BAG te gebruiken. Denk hierbij aan organisaties als:

  • Ministeries
  • Waterschappen
  • Politie
  • Veiligheidsregio's
Kaart van Den Haag uit Basisregistratie Adressen en Gebouwen
Beeld: BAG
Uitsnede uit de BAG

Meer informatie