Decoratieve afbeelding

DiS Online: Best of Both Worlds

Tijdens deze DiS Online sessie namen Bart-Jan de Leuw (DiS Geo), Lazo Bozarov (Gemeente Utrecht) en Joeri Bekker (Maykin Media) de kijkers mee tijdens een kijkje in de keuken van gemeente-land, om te ontdekken wat er gebeurt als je geo data en administratieve data combineert.

Op 2 maart 2021 werd bij de sessie aandacht besteed aan het feit dat geografische gegevens steeds belangrijker worden in niet-geo werelden. Immers, door in beeld te brengen waar het gebeurt, snappen mensen beter wat er aan de hand is, wordt het werken leuker en worden er betere beslissingen genomen. Daarnaast is het ook nog eens beter uit te leggen aan betrokkenen.

Binnen de gemeentelijke innovatie beweging Common Ground worden open source API's en applicaties ontwikkeld die uitwisselbaar zijn en samen integrale oplossingen mogelijk maken. Wat dit betekend en hoe dit er in de praktijk uitziet werd tijdens deze sessie belicht.

Als achtergrondinformatie: eind 2020 zijn generieke API’s voor Objecttypen en Objecten gereed gekomen. Hiermee wordt “geodata als stroom uit het stopcontact” mogelijk voor partijen die hun afspraken omzetten in een informatiemodel en dat informatiemodel (als JSON Schema) opnemen in de Objecttypen-API. Daardoor kun je vervolgens met de Objecten-API alle ingaande en uitgaande datastromen beschikbaar maken.
Overduidelijk is het waardevol dat deze ontwikkeling in samenhang plaatsvindt met de ontwikkeling van de samenhangende objectenregistratie. Daarin worden immers landelijke afspraken tot stand gebracht over het geo-informatiemodel dat we met elkaar willen hanteren.

In samenwerking met verschillende gemeenten, waaronder Utrecht, hebben Lazo en Joeri een open source ontwikkeling op poten gezet, met als doel om bij te dragen aan iedereen die op dit terrein werkzaam is. De source code en alle documentatie werden tijdens de sessie toegelicht en er werd een voorbeeld gegeven van de toepassingen in de praktijk waar de komende periode de aandacht naar uitgaat. Kijk hier de presentatieslides en de uitslagen van de Mentimeter terug of bezoek het DiS Geo YouTube-kanaal om de sessie terug te kijken. Uiteraard kan je ook weer mailen voor al je vragen en suggesties naar DiSGeo@minbzk.nl.