Decoratieve afbeelding

Geobasisregistraties voor iedereen toegankelijk met de Kaarten van Nederland viewer

Op dinsdag 2 februari presenteerde Jaap-Willem Sjoukema (Kadaster) en Ruud van Rossem (Ministerie van BZK) tijdens de DiS Online sessie de nieuw ontwikkelde ‘Kaarten van Nederland viewer’.

Tijdens deze sessie is besproken dat ondanks dat de geobasisregistraties al geruime tijd open data zijn, dit niet automatisch betekent dat iedereen ze kan bekijken of gebruiken. Voor veel mensen zeggen afkortingen als BGT, BRT en BAG niet zoveel. Ook zijn ze niet bekend met het gebruiken van webservices, API’s, linked data of GIS pakketten. Om iedereen kennis te kunnen laten maken met de geobasisregistraties, ontwikkelen we daarom een laagdrempelige viewer: Kaarten van Nederland.
Met deze viewer kan straks iedereen de officiële kaarten van Nederland bekijken én gebruiken. Hoewel we ons eerst focussen op het ontsluiten van de topografische basisregistraties (BGT en BRT), wordt de viewer verder ontwikkeld tot een laagdrempelige DiS Geo viewer.

Tijdens de sessie is de Kaarten van Nederland viewer voor het eerst gedemonstreerd. Het publiek van ruim 70 personen heeft met de tool kunnen spelen en zowel veel feedback als waardering gedeeld. Als je benieuwd bent geworden, de tool vast wil zien of de gepresenteerde slides graag wil bekijken, klik dan op de onderstaande presentatie. Voor vragen of feedback kan je mailen naar DiSGeo@minbzk.nl.