Concept vragenlijst BGT-ENSIA 2017

Voor het verticale toezicht op de uitvoering van de BGT staat IenM aan de lat. Er wordt programmatisch toezicht gehouden en in dit verband is een zelfcontrolevragenlijst ontwikkeld. Deze vragenlijst zal via het ENSIA-systeem aan de bronhouders ter beschikking worden gesteld.

Normaal zal de vragenlijst per 1 juli van elk jaar voor de bronhouders worden opengezet. De ingevulde vragenlijsten worden vervolgens uiterlijk 31 december daaropvolgend geüpload naar de centrale database van ENSIA. Daarna hebben de bronhouders nog tot uiterlijk 1 mei van opvolgende jaar om een bestuurlijke verantwoording aan de toezichthouder IenM op te leveren.

In 2017 is het niet gelukt de vragenlijst op 1 juli open te zetten voor de bronhouders. Het overleg tussen IenM en de bronhouders hierover is niet tijdig afgerond. Op dit moment is er wel een overeenstemming over de vragenlijst c.a. met de SVB BGT. De implementatie van een en ander wordt nu met het SVB BGT en ENSIA ter hand genomen. Alle bronhouders worden in dit proces meegenomen.

Voor 2017 zal de vragenlijst tussen 15 september en 1 oktober live gaan. Aangezien het invullen van de vragenlijst en het beschrijven van de toelichtingen geen grote inspanningen van de bronhouders vraagt, moet het mogelijk zijn het invullen en uploaden naar de centrale database van ENSIA uiterlijk 31 december 2017 te realiseren. De verantwoordingsrapportages worden uiterlijk 1 mei 2018 door de bronhouders naar de centrale database geüpload.

ENSIA-BGT zal voor 2017 nog niet formeel verplicht zijn. Het is echter wel een uitgelezen kans om de stavaza van de BGT door te meten en te werken aan de kwaliteit. Daarom wordt verwacht dat alle bronhouders in 2017 zullen meedoen.

Per 2018 is ENSIA-BGT wettelijk verplicht. Alvorens de vragenlijsten per 1 juli 2018 opengezet worden, zullen de ervaringen van de 2017-ronde ruim geëvalueerd worden.