DiS Online: Hoe mooi past Haal Centraal in de architectuur van DiS Geo

In de DiS Online sessie van 5 januari 2021 presenteerden Cathy Dingemanse (Haal Centraal) en Bart-Jan De Leuw (Ministerie van BZK) “Hoe mooi past HaalCentraal in de architectuur van DiS Geo: de adres API op de BAG”.

Volgens de architectuurvisie van DiS Geo willen we de geo-basisgegevens “als stroom uit het stopcontact” beschikbaar maken en houden. Dat roept vragen op als “Welke specificaties heeft die stroom?” We kunnen een “stopcontact” bieden met de ruwe data, in de opgeslagen structuur, die door afnemers zelf wordt bewerkt tot informatie. We kunnen ook een “stopcontact” bieden met gecombineerde data in de structuur die de afnemer nodig heeft. Haal Centraal werkt aan dergelijke “stopcontacten” door API’s te definiëren die aansluiten op de vraag en behoefte van gebruikers bij alle gemeenten van Nederland.

In deze workshop hebben Cathy en Bart-Jan laten zien hoe dat in zijn werk gaat aan de hand van een voorbeeld. De “ruwe” BAG data wordt gecombineerd tot “makkelijke” adresdata. Deze API werkt al en staat in productie, dus deze is tijdens de workshop samen met de deelnemers uitgeprobeerd. Lees mee door de gebruikte presentatie hieronder te downloaden.