Beeld: Ministerie IenM

Basisregistratie Grootschalige Topografie

De Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT) is een digitale kaart van Nederland. De kaart is tot op 20 centimeter nauwkeurig en bevat daardoor veel details over de inrichting van de fysieke omgeving.

Alle fysieke objecten in detail vastgelegd

De BGT (2017) is een grootschalige, digitale kaart: schaal 1:500 tot 1:5000. Het is een belangrijk onderdeel van het stelsel van basisregistraties. Deze geobasisregistratie beheert de inrichting van onze leefomgeving. Alle fysieke objecten zoals gebouwen, wegen, water en groen zijn hierin eenduidig vastgelegd, tot in detail:

  • Gebouwen (woonhuizen, kantoren, scholen vuurtorens, kastelen)
  • Wegen (autosnelwegen, provinciale verbindingswegen, fiets- en wandelpaden)
  • Water (rivieren, meren, kanalen, sloten, vijvers)
  • Groen (bos, akkerland, parken, plantsoenen)

Als een smartphone

De toepassing van de BGT kun je vergelijken met die van een mobiele telefoon. Door het mobieltje uit te rusten met tal van apps en geavanceerde camera's en microfoons krijg je een multifunctionele smartphone. Zo krijgt het geheel meerwaarde en meer toepassingsmogelijkheden. Zo kun je aan de data van de BGT ook data toevoegen om een bepaald beeld te krijgen van een locatie of gebied. Denk aan domeinspecifieke informatie zoals zonnepanelen om een 3D-model van een woonwijk met een maximaal aantal zonnepanelen te maken. Of een digital twin voor een bouwplan van boven- én ondergrond. Hier worden onder meer gegevens van de BGT en Basisregistratie Ondergrond gebruikt. Op deze manier krijg je niet alleen heel snel maar ook meer inzicht in een (virtuele) situatie dan met 2D-documenten.

De BGT is gratis en onbeperkt (open data) te gebruiken door zowel overheden, bedrijven als burgers. De registratie wordt continu verbeterd en geactualiseerd. Iedereen kan hieraan bijdragen door onjuistheden te melden via Verbeterdekaart.nl.

1 Beeld zegt meer dan 1000 woorden

Doordat de BGT-kaart zoveel details bevat, is de kaart geschikt om informatie over te brengen. Daarom wordt hij voor veel doeleinden gebruikt. Bijvoorbeeld als formele topografische kaart van de overheid; voor het uitzetten van rij-, wandel-, fiets- of vaarroutes; voor het doen van analyses op beleidsterreinen zoals de energietransitie of de woningbouw en voor het plannen van evacuatieroutes.