DiS Online

Deze tijd van thuiswerken vraagt om nieuwe manieren om met elkaar in verbinding te blijven. Sommige dingen lijken te gaan wennen. Andere werkzaamheden lijken op het eerste oog thuis helemaal niet mogelijk en evenementen waar we naar uitkeken zijn niet doorgegaan. Maar de doorontwikkeling van de geobasisregistraties gaat door. Belangrijk dus dat we ook met elkaar in verbinding blijven staan en kennis blijven delen. Doe je mee?

We introduceren: DiS Online. De komende periode faciliteert DiS Geo online evenementen in de vorm van bijvoorbeeld webinars, workshops, ketendemo's en brainstormsessies. Enerzijds delen we de voortgang van de doorontwikkeling. We laten zien waar we staan en vragen om feedback. Maar doorontwikkelen doen we niet alleen. Daarom biedt DiS Geo een podium aan initiatieven uit de geowereld die raken aan de doorontwikkeling van de geobasisregistraties.

Geef je op om deel te nemen aan een van de online workshops, webinars of brainstorms. Of pak zelf het podium. Heb jij een leuk onderwerp dat je wil bespreken? We helpen je graag met het maken van een leuk (interactief) online programma. Neem contact op via DiSGeo@minbzk.nl

Programma DiS Online

DiS Online biedt een gevarieerd programma met verschillende online bijeenkomsten (denk aan webinars, interactieve workshops of brainstorms). Hieronder vind je een uitleg over de verschillende online workshops en de links om je aan te melden. Alle workshops vinden plaats op dinsdagen tussen 10:00 en 12:00.

Livegang Kaarten van Nederland

Workshopgevers: Jaap-Willem Sjoukema (Kadaster) & Ruud van Rossem (Ministerie van BZK)

Datum: 13 april

Tijd: 10:00 – 11:00 uur

De geobasisregistraties zijn al jaren open data, maar dat betekent niet dat iedereen ze eenvoudig kan bekijken en gebruiken. In deze DiS Online sessie lanceren we daarom de kaartviewer ‘Kaarten van Nederland’. Met deze laagdrempelige applicatie kan iedereen op eenvoudige wijze de Basisregistraties Topografie (BRT) en Grootschalige Topografie (BGT) gebruiken. Tijdens deze sessie nemen we je verder mee in de filosofie achter de viewer, bespreken we de feedback uit de vorige DiS Online sessie en zijn we benieuwd of jij de viewer gaat gebruiken! 

Kaarten van Nederland zal verder doorontwikkeld worden, zodat ook de andere basisregistraties hieraan toegevoegd worden. Hiermee wordt het een gebruiksvriendelijke DiS Geo viewer voor de non-professional. Meld je aan via de aanmeldlink en we zien je graag op 13 april!

OpenStreetMap

Workshopgevers: Luciën Greefkes (OpenStreetMap)

Datum: 20 april

Tijd: 10:00 – 11:30 uur

Wat je ziet breng je in kaart. Dat is het kernmotto van OpenStreetMap aldus Luciën Greefkes die auteur is bij dit wereldwijde project. Iedereen kan namelijk mee werken aan deze kaart die onder een open licentie vrij te gebruiken is. Daarnaast versterken landen elkaar en zijn er mooie voorbeelden van hoe OpenStreetMap in ontwikkelingsgebieden van waarde is.

Naast internationale vergelijkingen en voorbeelden, wordt tijdens deze DiS Online sessie ingegaan op de basis van OpenStreetMap: hoe het werkt en hoe (vooral in Nederland) gebruik wordt gemaakt van open data van de overheid. Vervolgens vindt een demo plaats van hoe we zelf de kaart kunnen bewerken en in welke situaties dat van toegevoegde waarde is.

Om live mee te doen tijdens de sessie, kun je hier vast een OpenStreetMap-account aanmaken. In deze video voor ondernemers wordt uitgelegd hoe zij hun onderneming op OpenStreetMap kunnen zetten.

Wil jij horen over de mogelijkheden van OpenStreetMap, de kaart in vergelijking tot andere landen en zelf aan de slag gaan? Meld je dan nu aan via de onderstaande aanmeldlink!

Presentaties en verslagen van de workshops