DiS Online

Deze tijd van thuiswerken vraagt om nieuwe manieren om met elkaar in verbinding te blijven. Sommige dingen lijken te gaan wennen. Andere werkzaamheden lijken op het eerste oog thuis helemaal niet mogelijk en evenementen waar we naar uitkeken zijn niet doorgegaan. Maar de doorontwikkeling van de geobasisregistraties gaat door. Belangrijk dus dat we ook met elkaar in verbinding blijven staan en kennis blijven delen. Doe je mee?

We introduceren: DiS Online. De komende periode faciliteert DiS Geo online evenementen in de vorm van bijvoorbeeld webinars, workshops, ketendemo's en brainstormsessies. Enerzijds delen we de voortgang van de doorontwikkeling. We laten zien waar we staan en vragen om feedback. Maar doorontwikkelen doen we niet alleen. Daarom biedt DiS Geo een podium aan initiatieven uit de geowereld die raken aan de doorontwikkeling van de geobasisregistraties.

Geef je op om deel te nemen aan een van de online workshops, webinars of brainstorms. Of pak zelf het podium. Heb jij een leuk onderwerp dat je wil bespreken? We helpen je graag met het maken van een leuk (interactief) online programma. Neem contact op via DiSGeo@minbzk.nl

DiS Online agenda update

Programma DiS Online

DiS Online biedt een gevarieerd programma met verschillende online bijeenkomsten (denk aan webinars, interactieve workshops of brainstorms). Hieronder vind je een uitleg over de verschillende online workshops en de links om je aan te melden. Alle workshops vinden plaats op dinsdagen tussen 10:00 en 12:00.

De bestuurlijke grenzen API: bestuurlijke gebieden Nederland, provincies, gemeenten en waterschappen in samenhang bevragen

Workshopgevers: Jasper Roest (Kadaster), Jense Wiersma (Ministerie van BZK), Ruud van Rossem (Ministerie van BZK), Pano Maria (Kadaster) & Vincent van Dijk (Rijkswaterstaat)
Datum: 19 januari
Tijd: 10:00 - 11:30

Terwijl er nog hard wordt gewerkt aan het conceptueel model van de samenhangende objectenregistratie, is er voor een aantal objecttypen nu al een stap te zetten in het ontsluiten van data in samenhang. Dat geldt onder andere voor de volgende bestuurlijke gebieden: de grenzen van Nederland, provincies, gemeenten en waterschappen. Met de Bestuurlijke Grenzen API van het Kadaster zijn deze nu al in samenhang te bevragen. In deze DiS Online sessie zullen het Kadaster, BZK en DSO (Digitaal Stelsel Omgevingswet) laten zien hoe deze (REST) API werkt en wat de toepassingsmogelijkheden zijn.

Geobasisregistraties voor iedereen toegankelijk met de Kaarten van Nederland viewer

Workshopgevers: Jaap-Willem Sjoukema (Kadaster), Ruud van Rossem (Ministerie van BZK) & Elise Wagenmaker (Ministerie van BZK)
Datum: 2 februari 2021
Tijd: 10:00 - 11:30

De geobasisregistraties zijn al geruime tijd open data, maar dat betekent niet automatisch dat iedereen ze kan bekijken of gebruiken. Voor veel mensen zeggen afkortingen als BGT, BRT en BAG niet zoveel. Ook zijn ze niet bekend met het gebruiken van webservices, API’s, linked data of GIS pakketten. Om iedereen kennis te kunnen laten maken met de geobasisregistraties, ontwikkelen we daarom een laagdrempelige viewer: Kaarten van Nederland.

Met deze viewer kan straks iedereen de officiële kaarten van Nederland bekijken én gebruiken. Hoewel we ons eerst focussen op het ontsluiten van de topografische basisregistraties (BGT en BRT), wordt de viewer verder ontwikkeld tot een laagdrempelige DiS Geo viewer. Wil jij als één van de eerste deze viewer bekijken, gebruiken en je feedback geven? Kom dan naar deze DiS Online sessie!

Het Geo Foute(n) Festival

Workshopgevers: Yvonne Verdonk (Geonovum), Erik Meerburg (Geo Academie) & Elise Wagenmaker (Ministerie van BZK)
Datum: 16 februari
Tijd: 10:00 - 12:00

Als professionals in het geo-werkveld zijn we altijd bezig met het verzamelen van data en het verbeteren van de kwaliteit van data. De verschillende geobasisregistraties zijn in de loop der jaren steeds beter geworden. In het kader van DiS Geo brengen we die kwaliteit nog een stap verder. Maar hoe gebruiken we die schat aan geo-informatie? En gaat dat vanzelfsprekend goed?

In deze editie van DiS Geo Online gaan we in op “fout” gebruik in verschillende vormen en gradaties. Wat is verkeerd gebruik van geodata? Wanneer is verkeerde geodata gebruikt? En wanneer is gebruik van geodata ronduit fout, want onethisch? Fout gebruik van techniek tot ethiek dus.

Benieuwd naar ons Foute(n) Festival? Wil je meedenken en meepraten? Meld je nu aan!

Presentaties en verslagen van de workshops