De BGT gebruiken

De BGT is gratis en ongelimiteerd beschikbaar voor burgers, bedrijven, onderwijsinstellingen en overheden via PDOK. Iedereen mag gegevens uit de BGT bekijken en downloaden voor elke denkbare toepassing.

De BGT bekijken

De BGT is te bekijken via internet. Dat kan op twee manieren:

  • met de standaard PDOK-viewer in de webbrowser van de gebruiker via: http://pdokviewer.pdok.nl/. Voor de algemene gebruiker is dit de beste manier.
  • via een webservice (WMTS) die de BGT als plaatje beschikbaar stelt om in een eigen GIS-omgeving te bekijken. Dit is met name bedoeld voor overheden.

De BGT downloaden

Gegevens uit de BGT kunt u gebruiken nadat u ze hebt gedownload. Op dit moment kan dat alleen met specifieke GIS-software. Er wordt gewerkt aan het eenvoudiger ontsluiten van de BGT via algemene webstandaarden. Naar verwachting is die mogelijkheid begin 2018 beschikbaar.

Om BGT-gegevens te downloaden in uw eigen GIS-software, maakt u gebruik van de downloadfunctie van de BGT. Hiermee kunt u de BGT als extract in GML of GML-light formaat downloaden.

Handleiding voor het bekijken en downloaden van de BGT

Wilt u gegevens uit de BGT bekijken of downloaden? De handleiding van PDOK legt stap voor stap uit hoe u dat doet.

De BGT verbeteren

Staat er iets in de BGT wat niet klopt? Geef dat dan door! Zo houden we de kwaliteit van de kaart samen op peil. Onjuistheden meldt u via Verbeter de kaart.

Verplicht gebruik voor overheden

Nederlandse overheden (ministeries, provincies, gemeenten en andere overheidsdiensten) zijn sinds 1 juli 2017 verplicht om de BGT te gebruiken bij het uitvoeren van hun publieke taken, als ze daarbij topografische gegevens nodig hebben op een schaal van 1:500 tot 1:5.000. Een toepassing als Google Maps mogen ze dus niet meer gebruiken. Als u vragen of opmerkingen heeft over het verplicht gebruik voor overheden, mail dan naar: postbus.bgt@minienm.nl.